Hlavní stránka
Škola
Doprava
Táboření a kluby
Reportáže
Fotografie
Témata
Ostatní
Rozcestník
Ke stažení
Sázky
Návštěvní kniha
Kalendář
Kontakt
Home
Česká verze. English version. Российская версия.
Deutsche Version. Wersja polska.
Jméno:
Heslo:

Nová témata:

Tramvajová vlečka Jablonec nad Nisou - pivovar
Úzkokolejka lomu Stöffel v Enspelu
Manská elektrická dráha
Snaefellská horská dráha
Úzkokolejka na pile ve Výprachticích
Železniční trať San Salvador – Santa Tecla
Železniční trať San Salvador – Ahuachapán – San Jeronimo
Mezinárodní dráhy Střední Ameriky
Železniční trať Cutuco – San Salvador
Fosfátová drážka na Nauru
Fotka

Nové objevy v Novém Lískovci


5. 5. 2011
Bohunický kampus.Odpoledne po doktorském semináři se ještě nechtělo naklonit k večeru a tak jsem po dlouhé době nechal na pár hodin povinnosti běžet a pohroužil se do spleti brněnských ulic. Tentokrát mě zaujala strohá béžová budova v Novém Lískovci, ve které jsem z dálky tušil nemocnici z přelomu 50. a 60. let 20. století. Zamířil jsem pěšky nahoru do kopce a na cestu si koupil kokosové trubičky.

Tajemný bazén v Lískovci.Už řadu let se na ni dívám z trolejbusu při svých cestách do bohunického univerzitního kampusu, vzhůru na úbočí strmého kopce, nikdy jsem ale nestál v ulici přímo před ní. Protože takových ulic už v Brně mnoho není, protože bylo zorvna výjímečně hezky a protože se mně zdála od začátku zajímavá, vyrazil jsem v paprscích zapadajícícho slunce vzhůru ze zastávky Čtvrtě.

Po ulici s výmluvným jménem Úpatní (kolem uličky Palouk) jsem došel až na uježděnou cestu, která vypadala nejvíc jako stezka k zahrádkářské kolonii. Naproti mým očekáváním ale nekončila drátěnou brankou, nýbrž vedla do zvláštního údolíčka. Za poslední stavbou, luxusní vilkou již na okraji lesa s výhledem na Brno, která musí být ideálním místem pro život, jsem vstoupil na zvláštní území: v poměrně prudkém svahu se tyčily zdánlivě nesmyslně terasovité plošinky a náspy, skoro jako pozůstatky nějaké dávné drážky, nebo spíše lanovky. Sem tam ze země vyčnívala kamenná lavička a společně s křovinami, kterými území přecházelo v les, dávala tušit, že jde o zvláštní zpustlou zahradu. Zlatým hřebem byl vypuštěný bazén. Koupání pod širokými korunami stromů, v zapadlém údolí vonícím trávou, s výhledem na město v hloubce pod sebou - to musel být zážitek!

Komu kdysi patřil tento zajímavý pozemek? Kdo vybudoval zahradu v tak strmém svahu, daleko za městem, s výhledem, ale bez pořádného přístupu? A proč sem nyní můžu volně proniknout? Stoupal jsem výš po kaskádách mlčenlivou krajinou a s údivem jsem zaznamenal, že čím výše jsem, tím je zahrada kultivovanější a světlejší - přibyly nové trávníky, mulče, pískem vyspané stezky až jsem nakonec stál v krásném - a veřejném - parku.

Univerzitní kampus v Bohunicích.Krásnou stezičkou mezi čerstvě olistěnými buky a duby jsem pak pokračoval po úbočí kopce na sever, překvapen a potěšen svým objevem probouzející se »země nikoho«. Z neznámého parku se nabízela plejáda výhledů na nový kampus, kontroverzní to univerzitní dílo, a nakonec jsem neodolal a vylezl na rozložitou lípu, abych pořídil také několik panoramatických snímků svého působiště. No není tam krásně?

Související články:
Luxusní vila po cestě z kampusu
Článek:
Luxusní vila po cestě z kampusu
24. 1. 2012
Kalamita 18. března
Článek:
Kalamita 18. března
18. 3. 2013
Doubí se stěhuje do Brna
Článek:
Doubí se stěhuje do Brna
6. 4. 2020
Téma:
Vilka Palouk 15
Na ulici Palouk č. 15 stála do roku 2021 malá vilka s krásným výhledem a pohnutým osudem. Historie Nevelká vila vyrostla nad relativně nově vzniklou …

Zpět

Komentáře:

Jméno autora:
Email (nebude zveřejněn):
Komentář:
Sem napiš slovo Adamov:




Stránka:

Náhodné foto:

Náhodné foto.


Místo: Brno (CZ).

Datum: 1. 12. 2008

Poslední komentáře:

Autor: František Jeřábek
Text: Ahoj Láďo ještě pamatuji Kolena Pavla z Olomouce Lexa Frič Vokrinek
Číst

Autor: Lukáš Krejčí
Text: Dobrý den, rád bych se zeptal, zda je možné použít některou z Vašich fotografií ke své diplomové práci.
S pozdravem
Krejčí
Číst

Autor: Pavel Danek
Text: Leodegard Danek ( Mlynar v Arnostove) by muj dedecek.
Číst

Autor: Ladislav Brabec
Text: Díky Franto za reakci.
Jsem v kontaktu s Pavlem Kŕivánkem, oba jsme v Praze, toho také pamatuješ? Jinak o nikom nevím.

Číst

Autor: JzA
Text: Pokud to bude vhodné vzhledem k tématu, určitě se dřív nebo později dočkáte.
Číst